Borok ideális hőmérséklete

A borok optimális tárolási hőmérsékleten tárolva tovább megőrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.

Szobahőmérsékleten tárolva a borok hamar öregszenek, azaz elveszítik jó tulajdonságaikat. A megfelelő tárolási hőmérséklet biztosítása nem elég. A hőmérsékletingadozások mindenképpen elkerülendők, azaz a tárolási hőmérsékletnek a lehető legkiegyenlítettebbnek  kell lennie!

Nagymértékű és rendszeres hőmérséklet ingadozás esetén (+/- 10C°) a palackozott borban zajló kémiai folyamatok felborulnak, aminek következtében a tárolt borunk minőségét tönkretehetjük, azaz a bor fejlődése megáll (túl hideg) vagy a borunk hamar öregedik – elvénül (túl magas hőmérséklet).

Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők:

Mindig vegyük figyelembe, hogy a borokat mindig egy kicsit hidegebbre kell hűteni, mint az ideális szervírozási hőmérséklet, mivel azok a pohárba töltést követően 1-2° C-t felmelegednek!

Forrás: http://www.hutomester.hu/borok-optimalis-hutesi-homerseklete/

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a borok ideális hőmérsékleten történő fogyasztása kapcsán, az ÁRGÉP-en érdemes körülnézni: klikk