Boretikett és gasztronómia

A bor fogyasztásának folyamata, rítusa a szerelemhez hasonlítható. Talán az egyetlen olyan alkohol a világon, amely nemcsak akkor okoz örömöt, amikor belekortyolunk. Nézegessük, ízlelgessük, mert minden bor külön csodákat hordoz! És persze az sem mindegy, hogyan szervírozzuk. A bor ízlelése nem csak egyetlen érzékszervünkre hat, hanem valamennyi érzékszervünkkel élvezhető.

Persze ahhoz, hogy a bor minden egyes részletére figyelni tudjunk, pár, apró szabály betartására van szükség. Feltétlenül tiszta, száraz, felfele szűkülő, talpas kehelypohárba öntsük a nedűt, amit a száránál fogunk meg. Erre azért érdemes figyelnünk, hogy tenyerünkkel ne melegítsük fel a bort, és ne hagyjunk ujjlenyomatot a pohár falán.

A kóstolás a szerelemhez hasonlóan a szem örömével kezdődik. Először a bor színét és tisztaságát nézzük meg, a fény- vagy vörösborok esetében - gyertya fénye felé fordítva a poharat, majd a bor a pohárban megmozgatva, az orrunk előtt többször elhúzva a - a bor illatát vizsgáljuk meg. Végül - ahogy az igazi ínyencek teszik - nagyobb korty bort vegyünk a szánkba, végezzünk szájmozgatást, mintha megrágnánk a bort. Ekkor minden összetevője megmutatkozik. A borvizsgáló műhelyekben az ilyenkor észleltek határozzák meg a bor fogyasztási értékét.

A BOROK FELSZOLGÁLÁSA ASZTALNÁL
A rítus a borok bemutatásával kezdődik.

Fehér és roséborokat hőtartó edényben szokás a vendég asztalához vinni.

Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

Kidugózáskor a palackot kendőre állítva először a védőkapszula tetejét vágjuk-vagy tépjük le. A teljes kapszulát levágni vagy letépni súlyos hiba. A parafa eltávolítására a dugóhúzót a dugó teljes hosszába hajtsuk be és emeljük ki a dugót. A kiemelt dugó a vendég által látható legyen, külön kérésre tányérkán át is kell adni. A 3-5 éves borokat fogyasztás előtt minimum 20 perccel szükséges kidugózni, a palackfülledtség kiszellőzése érdekében. A vendégek közül a rendelést feladó kóstol előzetesen, illetve a gazda kóstolja meg először a bort, hogy az megfelelő minőségű-e. A bort csak teljesen tiszta, száraz pohárba szabad tölteni. Legajánlatosabb a talpas kehelypohár, amely felfele szűkülő. A kisebb kelyhű a fehérboroknak, a nagyobb pedig a vörösbornak való. Kitöltéskor a borospoharakat csak egyharmadáig töltjük, mert így lehet a bort jól megforgatni a pohárban.

A BOROK ÉS ÉTELEK PÁROSÍTÁSA
Nem szabad tévednünk az ételek és a hozzájuk illő borok megválasztásakor. Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett.

KÉKOPORTÓ: szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez

KADARKA: borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez

KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz

CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz

CABERNET SAUVIGNON: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz

MERLOT: meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, ementáli sajthoz

ROSÉK ÉS SILLEREK: főtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez, felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez, kecskesajthoz

CHARDONNAY: szárnyas-sültekhez, malac-sülthöz, sült- vagy rántott halakhoz, Pannon sajthoz. Barrique bora jól illeszthető a füstölt sajtokhoz is

HÁRSLEVELŰ: tartalmas levesekhez, szárnyas vadak és borjúhúsokhoz, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez

OLASZRIZLING: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Svéd brie sajtokhoz

RAJNAI RIZLING: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, Trappista, Óvári, Camambert sajthoz

TRAMINI: fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételekhez, desszertekhez.

Forrás: http://www.piaconline.hu/new/hir.php?c=343