Szekszárdi Borútról

Kedves Érdeklődő! / Vendégünk!
 
Budapesttől 150 km-re délre a Gemenci tájvédelmi körzet, a Sárköz síksága és a Mecsek nyúlványai által övezve terül el a Szekszárdi történelmi borvidék. Zombától Bátáig 12 település határában csaknem 2000 hektár tartozik a szőlő-termőhelyhez. Kiegyenlített klímája, domborzata és talajadottsága harmonikus környezetet biztosít a rangos minőségű fehér- és vörösbort adó szőlők termesztéséhez.

Az évszázadok során a szekszárdi bor hívei közé tartozott többek között Liszt Ferenc, Garay János, Babits Mihály, IX. Pius pápa.

A szekszárdi fehérborok zamat gazdagok, tüzesek, kissé lágy karakterűek. Európa-szerte kedveltek mélyvörös, telt, bársonyos, kellemesen fanyar vörösboraink. Garay János Szegszárdi bordal c. versében találkozunk először a Bikavér kifejezéssel. A több szőlőfajta házasításával készülő Bikavér ma is a borvidék zászlós bora. A 2000. szeptemberében megnyílt borúton barangoló természeti, műemléki látnivalókban gazdag településekkel ismerkedhet. Borházak, borospincék, pinceszerek, tájházak, tanya-múzeum, barrique-pince, kerámia- és mézeskalácsos-műhely, borpárlat-palackozó, valamint szabadtéri borkút csalogatja a turistát. E vidék a hagyományos magyar gasztronómia őrzője is. Kellemes kisvendéglők, hangulatos éttermek kínálják tájjellegű ételspecialitásaikat. Sióagárd és Sárköz népviselete, folklórja, a gazdag rendezvénykínálat színesítik az itt tartózkodást. A környék további változatos turisztikai programokat nyújt az egész család számára: gyalogtúra, lovaglás, horgászat, vadászat, strandolási lehetőség, gemenci kisvasút, grábóci szerb templom, dunai hajókirándulás, bátai fagázzal hajtott szivattyútelep, stb. Fedezze fel Szekszárdot, a Szőlő és bor városát! Ismerje meg a szekszárdi szőlőtermelő vidéket! Térjen be egy tüzes Kadarkára vagy Bikavérre! Kóstolja meg jellegzetes étkeinket!

A Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület 1999. június 11-én alakult meg azzal a céllal, hogy működésével elősegítse a szekszárdi történelmi borvidék kulturális örökségének megóvását, kultúrájának megőrzését és továbbvitelét, valamint a térség idegenforgalmának fellendítését, a Szekszárd környéki térség fejlesztését.

Ezen belül különösen:

A szervezet arra törekszik, hogy a borvidéki településeken élők együttműködésének szervezésével előmozdítsa a minőségi bortermelést és a borhoz kapcsolódó művészeti és építészeti, gasztronómiai és egyéb kulturális értékek védelmét, a fenntartható fejlődés szempontjait szem előtt tartva.

Az Egyesület a fenti célok elérése érdekében állandó kapcsolatot tart mindazokkal az állami, önkormányzati szervekkel, gazdálkodó és civil szervezetekkel, melyek elősegíthetik az Egyesület tevékenységét, azaz a minőségi bortermelés, az ehhez kapcsolódó térségfejlesztés, környezetvédelem és idegenforgalom fejlesztését.

Az Egyesületet az alakuló közgyűlésen a résztvevő  64 tag hozta létre.

A tagok között egyaránt találhatók magánszemélyek, családi borászatok, nagyüzemek, hegyközségek és utazási irodák és önkormányzatok. Alapítását az az egyre sürgetőbb igény vezette, hogy a Medinától Bátáig húzódó, Magyarország egyik legrégibb borvidékeként számon tartott térség égető gazdasági-társadalmi problémáinak megoldását, a hagyományokra támaszkodva, azokat jó irányban továbbfejlesztve, a megváltozott gazdasági és kulturális igényekhez, követelményekhez alkalmazkodva segítse.