A borvidék története

Sokan a római idők előtti korra datálják a borvidéken a szőlőtermesztést, az első bizonyítékok azonban a latinokhoz köthetőek. Szekszárd város helyén akkor egy római település, Alisca állt, mely körül a szőlőtelepítéseket szorgalmazó Probus császárnak köszönhetően vörösborfajtákat termeszthettek. Ezt bizonyíthatja a város maradványai között megtalált szarkofág (a borvidék jelképe és logója), melyen mitológiai jelentekkel egyetemben egy szőlőtőke is látható.

Az ország más bortermelő vidékeihez hasonlóan sokáig nem született adat a szőlőkultúráról, egészen az 11. század közepéig, amikor az esztergomi káptalan alapító oklevelében az adományok között borról tesznek említést. Két évszázaddal később már bizonyíthatóan magas szintű szőlőtermesztés folyt az egyházi birtokokon.

A török felbukkanásával megváltozott a bortermelés. A menekülő rácok honosítják a kadarkát és a délszláv borkultúrát a térségben, később a terület mohamedán urai pedig nem tiltják a borkészítést. Új lendületet a 18. század hozott, amikor a különböző egyházi kedvezményekkel idecsábított német telepesek szőlőművelésbe kezdtek. Fejlődik a technológia, fellendül a kereskedelem, a bor egyre inkább megélhetési forrássá változik.

A fejlődésnek a filoxéravész vet véget, sok dűlő kopárrá válik a fertőzés következtében. A fellendülést végül az államosítások akasztják meg, és a rendszerváltásig várni kell arra, hogy a szekszárdi borok újra megkezdjék látványos sikerekkel teli útjukat.

Borvidék

Bort dicsérni nem nehéz.

Az értelmes élet és a borfogyasztás között szorosabb összefüggés is van, mint gondolnánk. A bor a földet birtokába vevő ember ősi jelképe. Türelem, hely, idő, emberi közösség, baráti társaság, értelmes együttlét kelléke a bor.

Már az időszámítás kezdete előtt a kelták is termesztettek itt szőlőt, de a római korból ezzel kapcsolatos tárgyi emlékek is léteznek. A XVIII. században az ide betelepült német lakosság kultúrájának és gondosságának is köszönhető a szőlészet fellendülése. Ma minden bortermő helyet a bortörvény minősíthet borvidékké, tehát önmagában a borvidék besorolást elérni is rang. Valamit sejtet: hozzáértő emberek, remek természeti adottságok, hagyományok kellenek egy pohár jó borhoz.

Ahol a szőlő- és borkultúrának több mint kétezer éves hagyománya van, ott nem csak a hagyományok, hanem a mindennapi dolgok is kötelezik az itt élőket, akik szőlővel és borral foglalkoznak, hogy sokat tegyenek e kultúra fennmaradásáért. Az évezredes hiteles dokumentumok e tradíciókat erősítik, és ennek köszönhetjük, hogy világszerte megismerték a szekszárdi vörösborokat. A kereskedelmi tevékenység, a művészeti és kulturális események szintén e hírnevet erősítették. A szekszárdi vörösbor vidámító, inspiráló tüze átível borok, s évszázadok között. Ezt bizonyítja IX. Pius pápa, aki névnapjára 1865-ben szekszárdi vörösbort kapott ajándékba Liszt Ferenctől, s levelében a fenséges italról megjegyezte: "ez a szekszárdi bor tartja fenn egészségemet és ép kedélyemet".

Utazásunk során tekintsünk ki a Szekszárdi Borút állomásaira!

Jellegzetes borok

Magyarország egyik legrégebbi vörösboros vidékén a kadarka és a bikavér a mai napig megmaradt, és az idelátogatók kedvencévé vált a többi kiváló bor mellett, mint az olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon.

SZEKSZÁRDI KADARKA
A bor világhírét annak köszönheti, hogy színe csodálatos, a világos rubinszíntől a sötét bíborszínig szinte minden árnyalat fellelhető benne az évjárattól függően. Fűszeres illata szinte egyedülálló, mely több éves érlelés után ad különleges élményt. Zamatgazdagsága már fiatal korában is élvezhető, amit szép savai, diszkrét tanninja, valamint az átható fűszeresség, a gyümölcsízek tesznek kerekké és hosszantartóvá.

SZEKSZÁRDI BIKAVÉR
Több fajtából állítják össze a hozzáértő gazdák, színében sötétebb rubin, illetve bíborszín jellemző. Illat- és zamatanyag gazdagsága szinte egyedüli és nagyon változatos. Fiatalon tele gyümölcsösséggel, majd több év után egyensúlyba kerülnek, és koncentrálódnak a savak és gyümölcsízek, melytől felejthetetlenné válik.