Szőlőmunkálatok

A bor útja a szőlőskertben kezdődik. Pontosabban a leendő szőlőültetvény helyének kiválasztásában. Az alkalmas terület megtalálása, az időjárás a talaj adottságainak vizsgálását ma már tudományos igénnyel végzik el. A Pannon Borrégió Borvidékei nagyobb részt a több száz éves hagyományok alapján alakultak ki, a legjobb területeket hosszú idők tapasztalatával találták meg, a mai bortermelők ajándékba kapták ezt a tudást az elődeiktől. A borvidékeken egyre több új borászat születik a mai napig, akik gyakran elsőként ültetnek szőlőt a termőhelyre. A leendő szőlőtermés minőségét és mennyiségét a száraz adatokból lehet a legbiztonságosabban előre jelezni.
 
A telepítés előtt még rengeteg dolgot kell meghatározni. Az ültetvény tájolását, a tökéletes tő- és sortávolságot, a művelési módot mind-mind előre meg kell tervezni. A szőlőtőkék elültetése után, az első fürtök megjelenéséig az ültetvény egész évben gondos odafigyelést és munkát igényel.
 
Januárban-februárban már sokszor el kell kezdeni a szőlő metszését, hogy a lefagyás veszélyét elkerülendő késleltessék a rügyfakadást. Ilyenkor szokás a támoszlopok, karók megjavítása is. Tavasszal rendszerint már javában zajlik a szántás és a gyommentesítés, az első hajtások megjelenésével pedig a rossz hajtások eltávolítása, a zöldmunka. Nyárra sok helyen már el kell végezni a szőlő kötözését, és szükség esetén a kártevők, gombák ellen óvó permetezést is. Erre azért van szükség, mert a nyári csapadékosabb időszakokban a gombás megbetegedések óriási sebességgel képesek a szőlő megtámadására.
 
Nyár végén végzik a fürtritkítást, a felesleges fürtök eltávolításával, a termés mennyiségi korlátozásával ugyanis elősegítik a fürtök minőségi beérését, a tápanyagok koncentrálódását. Augusztus végétől megkezdődetnek a szüreti munkálatok, amikor megtelik munkásokkal az ültetvény. A szüret odafigyelést igényel, a kemény munkát azonban mindig szüreti vigadalmak követik.
 
Őszre a szőlő levelei elszíneződnek, és az első fagyokra lehullnak. Decemberre pedig a szőlő nyugalmi állapotba kerül, ilyenkor szokás dugványszőlőket szedni szaporításhoz.