Kultúra, népművészet

dr. Apátiné Csapó Anna

Cím:   H-7100 Szekszárd, Cseri János u. 14.
Telefon / Fax:   +36 74/318-337
E-mail:   -
Web:   www.tolnaart.hu/apatine

Személyem szerint nem vagyok érdekes egyéniség; közeledek a 70-dik évemhez és szeretek élni! Amiért érdemes egy kicsit rám figyelni, az a kedvtelésem a ’’Sárközi- színes-hímzés’’ ismerete, szeretete. Szorgalmam és kitartásom, amivel gyűjtöm, kutatom, hímzem, tanítom, követendő példának ajánlom! Jutalmam: öröm és megelégedettség a sok jól sikerült kézimunka láttán, - amit jómagam, vagy tanítványaim készítenek.

De engedjék meg, hogy egy kicsit messzebbről kezdjem: Néprajz tudományunk jeles művelője: Undi Mária szerint a sárközi hímzés a magyar népi-hímzés arisztokratája! Hosszú utat jártam be, amíg én is felismertem ennek a megállapításnak az igazát! Mindig is vonzódtam a népművészet minden ágához! Tisztelettel vegyes csodálat volt bennem azok az emberek iránt, akik a két kezükkel - viszonylag egyszerű szerszámokkal - maradandót alkottak, alkotnak! Az emberi élet felén túl keresgélni kezdtem én is, hogy mivel tudnám a felszabaduló időmet értelmesen eltölteni?! Kezdtem Kalocsait hímezni. Szép-szép, de nem éreztem magaménak! - Próbálkoztam mezőkövesdivel- ez sem az én világom! - Mezőkövesden ezt szebben csinálják! - Következett az ’’úri hímzés’’! No, ebben már - komoly segítséggel - rendesen belemerültem! Varrtam miseruhát- hozzáillő kiegészítőkkel Tordasra azóta már elhunyt pap- barátinknak. Hímeztem oltárterítőt Pannonhalmára, - a bazilikába; Klosternenburgba- a Welderni aranyoltár elé. Pápára a Ferences- templomba, Tolnára.

   

Csúcs Endre keramikus mester

Cím:   H-7100 Szekszárd, Prantner u. 1.
Telefon / Mobil:   +36 74/316-017, 30/3912-651
E-mail:   -
Web:   www.tolnaart.hu/csucs

Ősi formák, díszítőelemek felhasználásával, kizárólag kézimunkával készítem kerámiáimat. Hagyományos fatüzelésű (boksa) kemencében lefojtott, füstöléses eljárással égetem feketére. Tradicionális magyar népi kerámiák mellett a kelta, gepida és longobárd hagyatékot használom fel egyedi darabjaim tervezésénél.

Műhelyemben bemutatom a készítés minden munkafolyamatát. Vállalkozó kedvű látogatók ki is próbálhatják a nekik tetsző fogásokat: korongozás, díszítés. Érdeklődőknek ismertetem a kerámia történetét a kezdetektől napjainkig. Megtekinthetők és megvásárolhatók az általunk készített darabok a legegyszerűbbtől a különleges, egyedi kivitelezésűig. Fesztiválokon, vásárokon szívesen tartok szakmai bemutatót itthon és külföldön egyaránt.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 14-19 óráig, csoportok fogadása időpont-egyeztetés alapján.

   

Nepp Dénes szíjgyártómester - népi iparművész

Cím:   H-7100 Szekszárd, Széchenyi u. 16.
Telefon / Fax:   +36 74 316-206, +36 74 315-225
E-mail:   -
Web:   www.szijgyarto.hu

Alapítva: 1910. A családi hagyományokat folytatva tanultam ki a szakmát. 1979-től vagyok kisiparos. A mestervizsgát is ebben az évben tettem le. Alapelvem a precizitás, a magyar szíjgyártó hagyományok tisztelete. Ennek megfelelően a lószerszámaimat teljes egészében kézzel szabom és varrom. Nem kis büszkeséggel tölt el, hogy megrendelőim többsége visszajár hozzám, és barátaimnak nevezhetem őket. Komoly sikernek tartom, hogy a szerszámaimmal versenyzők közül négyen szereztek már világbajnoki aranyérmet.

Címeim:

 • Népi iparművész 1993
 • Országos Bőrműves Pályázat, Debrecen I. hely 1995
 • Kiállítás egy ’’Világ’’-kiállításért, Budapest fődíj 1993
 • Aranykéz díj 1998
 • Az Év Mestere 1998
 • Szekszárd Város Kőzjóért Díj 2002
 • Magyar Kézműves Remek 2004
 • Magyar Kézművesség Nagydíj 2004
 • Magyar Kézművesség Nemzeti Kultútális Örökség Minisztériuma Nagydíj 2005
 • Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Nívódíj 2006
 • A Tolna Megyei Művészetért Díj 2006
 • Magyar Kézműves Remek 2007
   

Petrits Édesség és Mézeskalács Múzeum

Cím:   H-7100 Szekszárd, Munkácsy u. 9/b.
Telefon / Mobil / Fax:   +36 74 512-110, 20/9467-112, 74 512-111
E-mail:   -
Web:   www.mezeskalacs.hu

A Petrits család 1825 óta foglalkozik mézeskalács, gyertya, cukorka és sütemények készítésével. A mesterség az évszázadok során apáról fiúra szállt. Jelenleg a hatodik generáció készíti a mézeskalácsokat és a gyertyákat. Sok éves álmunk valósult meg, amikor 2003. július 6-án Prof. Andrásfalvy Bertalan miniszter úr megnyitotta a ’’Mézédes Emlékeink’’ Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeumunkat. Ezzel egy országosan is egyedülálló turisztikai látványosságot kínálunk Önöknek.

A múzeum bemutatja többek között a

 • A mézeskalácsos mesterség történetét
 • Verőfás és spriccelt mézeskalácsok
 • Cukorkák
 • Kéregöntésű (pl. Dianás cukorka) termékek
 • Hagyományos szaloncukor
 • Húzott és csurgatott gyertyák eszközeit és gyártástechnológiáját, valamint aPetrits család 1825-ig visszanyúló vállalkozásának történetét
 • Spriccelt és verőfás mézeskalács szíveket, huszárokat, babákat és számtatalan szebbnél szebb figurát.

A megtekinthető eszközöket és használatukat bemutatjuk egy 30 perces DVD filmen. Választható nyelvek: magyar, angol, német.

Mindezen felül előzetes bejelentkezéssel lehetőség:

 • Élő mézeskalács-díszítés bemutató megtekintésére
 • Mézeskalács-díszítés saját kezű kipróbálására

Mintabolt: Közvetlenül a múzeum mellett található mintaboltunk, ahol valamennyi termékünk, mézes sütemények, mézeskalács figurák, gyertyák, illetve fagylalt, üdítő és kávé vásárolható, fogyasztható.

Parkolási lehetőségek: a múzeum 100 m-es körzetében busz és személygépkocsi parkoló is található.

   

Faművesség Gemenc Kft.

Cím:   H-7100 Szekszárd, Bródy Sándor u. 21., Telephely: H-7100 Szekszárd, Bátaszéki út 40.
Telefon / Mobil:   +36 74 414-893, 30/271-1710
E-mail:   famuvesseg@famuvesseg.hu
Web:   www.famuvesseg.hu

Mint népi iparművészeknek feladatunk a magyar hagyományok ápolása és továbbadása. Ez motivál bennünket a népi ihletésű játékeszközök tervezésénél, kivitelezésénél. Ezt a rendezőelvet az import alapanyagú, úgymond modern játékeszközöknél is figyelembe vesszük, mindenekelőtt a díszítőelemeknél.

Az elmúlt évtizedek alatt több száz önkormányzat közterületén, óvodákban, iskolákban, bölcsődékben telepítettünk kültéri játékeszközöket. A fogyatékos gyerekekről sem feledkeztünk meg, ők is megtalálják a számukra megfelelő játéklehetőséget.

Alapelvünk a játékeszközöknél, hogy biztonságos - megfeleljen az európai és magyar szabvány követelményeinek - modern, színes, időjárással szemben ellenálló legyen. Játékeszközeink segítenek a gyerekeknek kifejleszteni azokat a képességeket, hogy sikeresen tudjanak mozogni a játszótéren kívüli világban.